Κάθε δρομέας, ανεξαρτήτως των χιλιομέτρων που διανύει και της εμπειρίας που έχει, χρειάζεται το κατάλληλο ζευγάρι παπουτσιών που θα τον συντροφεύουν σε όλες τις δρομικές του περιπέτειες.

Μάλλον βρεθήκατε και εσείς στη θέση να αναρωτιέστε «Τι είδους παπούτσι χρειάζομαι για το τρέξιμο;». Η απάντηση είναι «Εξαρτάται!», γι’ αυτό κάποτε μπορεί να αποτελεί μία μικρή πρόκληση να βρείτε το κατάλληλο ζευγάρι παπουτσιών για εσάς. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να έχετε υπόψη κάποιες παραμέτρους που θα σας βοηθήσουν να βρείτε το ιδανικό ζευγάρι παπουτσιών για εσάς.

Ελέγξτε τι είδος ποδικής καμάρας έχετε

Η ποδική καμάρα είναι ουσιαστικά η καμπύλη η οποία σχηματίζεται στο πέλμα και ενώνει την φτέρνα μαζί με το μπροστινό μέρος του πέλματος. Το είδος της επηρεάζει τον τρόπο κίνησης του ποδιού όταν και για αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε τι είδους ποδικής καμάρας έχετε προτού αποφασίσετε ποια είναι τα κατάλληλα παπούτσια για εσάς. Ένας απλός τρόπος για να το ελέγξετε είναι να βρέξετε τις πατούσες σας και στην συνέχεια να πατήσετε σε επιφάνεια που θα φανεί το αποτύπωμα σας. Αναλόγως του αποτυπώματος θα καταλάβετε το είδος της ποδικής καμάρας:

Χαμηλή Καμάρα: το πόδι σας εφάπτεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στο έδαφος και το τόξο στην καμάρα δεν είναι τόσο oρατό ή σε κάποιες περιπτώσεις δεν διαγράφεται καθόλου

Μεσαία Καμάρα: Το μεσαίο τμήμα είναι μέτρια εύκαμπτο με καθορισμένο τόξο στην καμάρα, ορατό όσο πρέπει

Ψηλή Καμάρα: Το μεσαίο τμήμα του ποδιού είναι πολύ λεπτό και σε κάποιες περιπτώσεις ανύπαρκτο επειδή η καμάρα του ποδιού ‘κάθεται’ ψηλότερα από όσο πρέπει

Δώστε προσοχή στον πρηνισμό

Καθορίζοντας το είδος της ποδικής καμάρας τότε θα είσαστε σε θέση να λάβετε υπόψη τον πρηνισμό, ένα από τα βασικά στοιχεία που πρέπει να δώσετε προσοχή. Ουσιαστικά, ο πρηνισμός είναι ο τρόπος με τον οποίο το πόδι στρέφεται όταν περπατάτε ή τρέχετε. Ο πρηνισμός βοηθά στη μείωση της δύναμης πρόσκρουσης του ποδιού στο έδαφος, άρα χωρίς αυτόν η δύναμη πρόσκρουσης με κάθε βήμα θα μεταδιδόταν στο πόδι προκαλώντας προβλήματα στα κάτω άκρα. Συνεπώς είναι σημαντικό να προσδιορίσετε το είδος πρηνισμού στο πόδι σας προκειμένου να προμηθευτείτε τα κατάλληλα παπούτσια και να αποφύγετε τραυματισμούς.

Συνήθως υπάρχουν 3 κύριοι τύποι πρηνισμού στο πόδι και για τον κάθε ένα υπάρχει ο κατάλληλος τύπος παπουτσιού:

 1. Ουδέτερος Πρηνισμός
  Το πόδι προσκρούει στο έδαφος με το εξωτερικό μέρος της φτέρνας και η κίνηση συνεχίζεται σταθερά προς το μπροστινό μέρος του πέλματος.
  Τύπος Παπουτσιού: Ουδέτερος (Neutral) – 361° Meraki 3 for Men361° Meraki 3 for Women
 2. Υπερπρηνισμός
  Συνήθως εμφανίζεται όταν η καμάρα του ποδιού είναι χαμηλή ή επίπεδη με αποτέλεσμα το πόδι να στρέφεται προς τα εσωτερικό κατά τη διάρκεια της κίνησης.
  Τύπος Παπουτσιού: Σταθερός (Stability) – 361° Strata 4
 3. Υποπρηνισμός/Υπτιασμός
  Το πόδι δεν στρέφεται πολύ με αποτέλεσμα κατά την διάρκεια της κίνησης το πόδι να στρέφεται προς τα έξω και αυτό συνήθως συμβαίνει όταν η καμάρα του ποδιού είναι ψηλή.
  Τύπος Παπουτσιού: Ουδέτερος με ενισχυμένη προστασία για την απορρόφηση κραδασμών (Neutral with extra cushioning)  – 361° Spire 4 for Men 361° Spire 4 for Women

Σκεφτείτε που τρέχετε περισσότερο και το είδος τρεξίματος σας

Επίσης, το έδαφος στο οποίο τρέχετε συνήθως και το είδος τρεξίματος θα καθορίσει ποιο είναι το κατάλληλο ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών για εσάς. Για παράδειγμα, εάν τρέχετε στο δρόμο και γενικά σε σκληρές επιφάνειες (άσφαλτος, πεζοδρόμιο, πεζόδρομος κ.ο.κ.) τότε ένα παπούτσι με έξτρα στρώμα για απορρόφηση των κραδασμών (extra cushioning) είναι το πιο κατάλληλο για εσάς. Επίσης, εάν το τρέξιμο σας είναι των 5 και 10 χιλιομέτρων για κάποιες μέρες της εβδομάδας, τότε σίγουρα ένα παπούτσι με ‘extra cushioning’ είναι αυτό που χρειάζεστε.

Εάν, τρέχετε συχνά σε ηλεκτρικό διάδρομο τότε καλύτερο είναι να επιλέξετε παπούτσια τα οποία έχουν μέτριο στρώμα για την απορρόφηση κραδασμών (moderate cushioning) και ίσως να είναι λίγο πιο ελαφριά από τα παπούτσια για τρέξιμο στον δρόμο. Σε περίπτωση, που είστε επικεντρωμένοι στην ταχύτητα και τρέχετε συχνά σε στάδιο στίβου (ταρτάν) τότε σίγουρα θα χρειαστείτε ένα παπούτσι με λιγότερο στρώμα για την απορρόφηση κραδασμών (less cushioned shoe) και να είναι αρκετά ελαφρύ για γρηγορότερη επίδοση.

Τέλος, εάν είστε δρομέας μεγάλων αποστάσεων τότε πρέπει να έχετε υπόψη σας πως παπούτσια με ‘extra cushioning’ δεν είναι απαραιτήτως κατάλληλα για εσάς εφόσον η πλήρης απορρόφηση των κραδασμών όταν διανύετε πολλά χιλιόμετρα μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα και τραυματισμούς. Συνήθως, τα κατάλληλα παπούτσια για μεγάλες αποστάσεις είναι αυτά όπου το στρώμα για την απορρόφηση κραδασμών δεν είναι υπερβολικά μαλακό αλλά ένα μείγμα μέτρια μαλακού στρώματος σε συνδυασμό με ελαφρύ υλικό στο κάτω μέρος του παπουτσιού.

Αυτοί οι τρεις παράγοντες θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε και να βρείτε το κατάλληλο ζευγάρι παπουτσιών για τα δικά σας δεδομένα. Επίσης εάν χρειάζεστε περαιτέρω καθοδήγηση, μην ξεχάσετε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό αθλητικών παπουτσιών και δοκιμάστε τα παπούτσια πριν την αγορά για να σιγουρευτείτε ότι είναι άνετα πάνω σας.

Καλά Χιλιόμετρα!

H 361˚ προσφέρει την ευκαιρεία να δοκιμάσετε τα παπούτσια της στα πρωτοποριακά TEST RUNS! Πληροφορίες