Μπορεί να έχετε ακούσει ότι ορισμένοι δρομείς έχουν πολλά και διάφορα ζεύγη παπουτσιών και ίσως αναρωτηθείτε αν αυτό είναι πραγματικά απαραίτητο. Στην πραγματικότητα, εάν ένας δρομέας τρέχει 2-3 φορές την εβδομάδα στον ίδιο ρυθμό, τότε με ένα ποιοτικό ζευγάρι καθημερινών παπουτσιών για τρέξιμο κάνει τη δουλειά του μια χαρά. Εάν όμως ένας δρομέας τρέχει με διαφορετικούς ρυθμούς και σε πολλαπλές προπονήσεις την εβδομάδα, τότε είναι απαραίτητο να διαθέτει διάφορες επιλογές στο «παλμαρέ» του.

#1 – Μειωμένος Κίνδυνος Τραυματισμού

Οι περισσότεροι τραυματισμοί που σχετίζονται με το τρέξιμο οφείλονται σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Το τρέξιμο με τα ίδια παπούτσια κάθε μέρα σημαίνει ότι το σώμα σας είναι πάντα στην ίδια θέση. Εάν οι μύες και οι αρθρώσεις σας εργάζονται με τον ίδιο τρόπο σε κάθε τρέξιμο τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να εμφανιστεί κόπωση και τραυματισμός. Η εναλλαγή των παπουτσιών για τρέξιμο μπορεί να αλλάξει τη θέση του σώματός σας και να ανακουφίσει την επαναλαμβανόμενη πίεση σε συγκεκριμένα σημεία.

Η εναλλαγή παπουτσιών με βασικό γνώμονα το ύψος του drop (η «υψομετρική» απόσταση από την φτέρνα στο μπροστινό σημείο του παπουτσιού) είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να λειτουργήσει το σώμα σας με διαφορετικούς τρόπους, κάτι που μπορεί να σας κάνει πιο δυνατούς και λιγότερο επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Το να ανεβείτε ή να κατεβείτε μόλις 2 mm μπορεί να μην μοιάζει αρκετό, αλλά στην πραγματικότητα αρκεί στο να δημιουργήσει διαφορά στη θέση του σώματος κατά τη διάρκεια του τρεξίματος.

Σημαντικό: Η πρόληψη τραυματισμών δεν σταματά με την επιλογή του παπουτσιού σας. Η σωστή προθέρμανση, η ενδυνάμωση του core και των ποδιών, καθώς και το τέντωμα ή το foam roll μετά από ένα τρέξιμο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αποφυγή τραυματισμών.

#2 – Διαφορετικά παπούτσια για διαφορετικές ταχύτητες

Καθώς βελτιώνεστε ως δρομέας, ενδέχεται να αρχίσετε να εναλλάσσετε τις ταχύτητες των προπονήσεών σας. Για παράδειγμα, μερικές ημέρες μπορείτε να επιλέξετε να το κρατήσετε αργό και εύκολο (recovery runs/long runs), ενώ άλλες θα επιλέξετε ένα τρέξιμο που περιλαμβάνει προπόνηση ρυθμού (tempo runs/intervals). Διαφορετικά παπούτσια θα έχουν διαφορετική απόδοση σε γρήγορες ή αργές ταχύτητες.

Για παράδειγμα, ένα μαλακό παπούτσι το οποίο έχει υψηλή απορρόφηση κραδασμών μπορεί να είναι καλύτερο για μεγάλες διαδρομές (long run), ενώ ένα ελαφρύτερο, πιο ευέλικτο παπούτσι θα είναι καλύτερο για ένα γρήγορο τρέξιμο. Για ταχύτερους αγώνες, εξαιρετικά ελαφριά παπούτσια θυσιάζουν την απορρόφηση κραδασμών για να παρέχουν απόλυτη απόδοση.

 

#3 – Διαφορετικά παπούτσια για διαφορετικά εδάφη

Τα παπούτσια για τρέξιμο στο βουνό (trail shoes) έχουν σχεδιαστεί ειδικά για χρήση σε χώμα, πέτρες και χαλίκια. Έχουν βαθύτερες προεξοχές στο κάτω μέρος που παρέχουν πρόσθετο κράτημα σε ανώμαλες επιφάνειες. Το συγκεκριμένο είδος παπουτσιών έχει ενσωματωμένα πρόσθετα χαρακτηριστικά προστασίας και σταθερότητας ειδικά για τραχύ έδαφος.

Εάν τρέχετε μόνο στο χώμα περιστασιακά, οι πιθανότητες είναι ότι τα καθημερινά παπούτσια για τρέξιμο στο δρόμο θα έχουν καλή απόδοση. Εάν, ωστόσο, θέλετε να αρχίσετε να τρέχετε πιο συχνά σε μονοπάτια ή σε πιο δύσκολες συνθήκες, ένα παπούτσι ειδικά για το βουνό είναι απαραίτητο.

#4 – Παπούτσια με μεγαλύτερη διάρκεια

Όταν χρησιμοποιείτε ειδικό παπούτσι για τρέξιμο μόνο για τον συγκεκριμένο σκοπό, τότε το παπούτσι θα διαρκέσει περισσότερο. Ακόμη και να περπατάτε, τα παπούτσια σας φθείρονται. Έχοντας πολλά παπούτσια στη διάθεσή σας, μπορείτε να τρέξετε σε ένα παπούτσι που να αφορά τον τύπο δραστηριότητας που σκοπεύετε να κάνετε (long, recovery, trail, tempo κτλ).

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η εναλλαγή παπουτσιών επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής κάθε παπουτσιού είναι η διατήρηση του αφρού της μεσαίας σόλας. Κάθε φορά που τρέχετε, συμπιέζετε τον αφρό κάτω από το πόδι σας. Μεταξύ των διαδρομών ο αφρός χρειάζεται χρόνο για να αποσυμπιεστεί και να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση. Το συχνό τρέξιμο με τα ίδια παπούτσια ή χρησιμοποιώντας τα παπούτσια για περπάτημα μεταξύ των προπονήσεων σας, σημαίνει ότι αυτός ο αφρός δεν έχει ποτέ την ευκαιρία να επανέλθει στο κανονικό του σχήμα, οπότε θα χάσει την ικανότητα απορρόφησης κραδασμών πιο γρήγορα.

#5 – Περισσότερες επιλογές = περισσότερη διασκέδαση

Μερικές φορές επιλέγοντας με ποιο παπούτσι θα τρέξετε δεν έχει καμία σχέση με ταχύτητα. Αντ ‘αυτού, θα ακούσετε απλώς το σώμα σας και θα επιλέξετε ποια παπούτσια φαίνονται καλύτερα ή ταιριάζουν με τα ρούχα σας!

Εάν αισθάνεστε λίγο κουρασμένοι, μπορείτε να επιλέξετε ένα πιο μαλακό παπούτσι. Αν από την άλλη αισθάνεστε σαν… Usain Bolt, μπορείτε να επιλέξετε ένα γρήγορο, ελαφρύ παπούτσι που να ανταποκρίνεται περισσότερο στην ταχύτητα.