Στη φετινή επετειακή 40κοστή διοργάνωση του Μαραθωνίου της Αθήνας η Κύπρος έδωσε δυναμικά το παρών της! Πέραν των 44 χιλιάδων δρομέων κατέκλυσαν τους δρόμους της Αθήνας και έδειξαν τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής.

Για ακόμη μια χρονιά μαζική ήταν η παρουσία των Κύπριων δρομέων αφού 1,505 συμπολίτες μας έλαβαν μέρος στις 3 αποστάσεις της διοργάνωσης. Ο αγώνας 10χλμ διοργανώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στις 11 Νοεμβρίου ενώ ο αγώνας 5χλμ και ο Μαραθώνιος Δρόμος διοργανώθηκαν την Κυριακή 12 Νοεμβρίου. Όλοι οι δρομείς τερμάτισαν τους αγώνες του στο ιστορικό Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ο Μαραθώνιος συνοδεύτικε και με νέο ρεκόρ διαδρομής αφού ο Κενυάτης Kiptoo Edwin Kiprop κατέκτησε την πρώτη θέση με χρόνο 2 ώρες 10 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα.

Όσο αφορά τις Κυπριακές συμμετοχές, στα 10 χλμ ξεχώρισαν οι Νεόφυτος Λεμονάρης με 34 λεπτά ακριβώς, ο Χρύσανθος Χρυσάνθου με 35:48 ενώ την τριάδα ολοκλήρωσε ο Νεοκλής Ιωάννου του Ευ Ζην με 37 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία της Σταύρης Περικλέους του Συλλόγου Κεραυνός Στροβόλου η οποία ολοκλήρωσε τη δύσκολη διαδρομή με επίδοση 39:03 όπως επίσης και ο αειθαλής 59χρονος Χρύσανθος Αντωνίου του Στέλιου Κυριακίδη με 39:44. Ο αγώνας των 10 χιλιομέτρων ήταν και ο πιο δημοφιλής για τους Κύπριους αφού ολοκλήρωσαν την απόσταση 724 αθλητές.

Στον αγώνα των 5 χιλιομέτρων, ο οποίος διεξάχθηκε το πρωινό της Κυριακής, έτρεξαν 236 Κύπριοι. Εξαιρετική επίδοση είχε ο 20χρονος Γιώργος Κωνσταντίνου με 16:06 καταλαμβάνοντας τη 9η θέση της γενικής κατάταξης ενώ στις γυναίκες πρώτη Κύπρια ήταν η Άντρη Ιωσήφ με χρόνο 23:31.

Τερματίζοντας ένα Μαραθώνιο όμως είναι κάτι το ξεχωριστό. Τα αυθεντικά 42,195 χλμ τα οποία ξεκινούν από τον Μαραθώνα και καταλήγουν στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο προκαλούν ρίγος και απαιτούν σεβασμό. 545 Κύπριοι ολοκλήρωσαν τη Μαραθώνια διαδρομή και πήραν το χρίσμα του Μαραθωνοδρόμου.

Πρώτος Κύπριος που έκοψε το νήμα ήταν ο Ανδρέας Ζένιος σε 2 ώρες 52 λεπτά και 55 δευτερόλεπτα. Λίγα δευτερόλεπτα πίσω του τερμάτισε ο Νικόλας Γεωργίου με χρόνο 2 ώρες 54 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα. Την πρώτη τριάδα έκλεισε ο Αυξέντης Ευαγγέλου με 2 ώρες 58 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι και οι 3 σημείωσαν προσωπικό ρεκόρ σε μια δύσκολη διαδρομή. Στις γυναίκες το έναυσμα έδωσε η Αντωνία Στέλικου με την εξαιρετική επίδοση των 3 ωρών 16 λεπτών και 17 δευτερολέπτων. Λίγα λεπτά πίσω ήταν η Ιωάννα Πέτρου με 3:23:33 και την τριάδα ολοκλήρωσε η Αναστασία Αμπράμοβα με χρόνο 3:28:57.

Θα ήταν άδικο να μην αναφέρουμε και την υπερπροσπάθεια της Άννας Καζακέου η οποία ολοκλήρωσε την αυθεντική διαδρομή σε 7 ώρες και 44 λεπτά. Το να τρέξει κάποιος και να τερματίσει σ’ ένα Μαραθώνιο και ιδιαίτερα την αυθεντική διαδρομή στην Αθήνα αποτελεί τεράστιο επίτευγμα. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους δρομείς για την αξιέπαινη προσπάθεια τους.

Η μαζική αυτή συμμετοχή αποδεικνύει ότι πλέον το δρομικό κίνημα της Κύπρου έχει μεγαλώσει και το τρέξιμο έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητας πολλών Κυπρίων.

Καιρός ήταν να μπει το πιο αγνό είδος αθλητισμού, το τρέξιμο, στη ζωή μας.

Επόμενο ραντεβού στην Πάφο για τον 26ο Logicom Cyprus Marathon!