Οι τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της προπόνησης και άσκησης, ακόμη και κατά την διάρκεια αγώνων, είναι κάτι το οποίο όλοι οι δρομείς αναπόφευκτα βιώνουν σε κάποιο σημείο της πορείας τους. Όσο σημαντικό και αν είναι να προσέχουμε τον τρόπο με τον οποίο προπονούμαστε, από την άλλη υπάρχουν και άλλοι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τους τραυματισμούς, όπως για παράδειγμα οι διατροφικές μας συνήθειες.

Συγκεκριμένα, οι τροφές με τις οποίες εφοδιάζουν οι δρομείς το σώμα τους είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή τραυματισμών. Κατ’ ακρίβεια, οι τροφές που λαμβάνει ένας δρομέας χρειάζεται να του εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια, συνδυάζοντας την ενδυνάμωση του μυοσκελετικού συστήματος καθώς επίσης και την υγιή λειτουργία των ζωτικών οργάνων. Ακολούθως, σας παραθέτουμε κάποιες τροφές οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση πιθανότητας τραυματισμών.

Μύρτιλα (Blueberries)

Το μύρτιλο, γνωστό ως blueberry, ανήκει στην κατηγορία των superfoods* και είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, συγκεκριμένα τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, E, και β-καροτίνη. Αυτές οι ουσίες καθιστούν το μύρτιλο εξαιρετικά ωφέλιμο για τον οργανισμό, καθώς ενδυναμώνουν τα οστά και τα κάνουν ανθεκτικότερα.

 

Μέλι

Ακόμη ένα είδος τροφής που βοηθάει στην ενδυνάμωση των οστών είναι το μέλι. Το μέλι περιέχει και αυτό αντιοξειδωτικές ουσίες – αμινοξέα – τα οποία όταν απορροφηθούν από το σώμα προσφέρουν ασβέστιο, το οποίο είναι ωφέλιμο για τα οστά.

 

Πράσινα Φασολάκια Σόγιας (Edamame)

Τα πράσινα φασολάκια του συγκεκριμένου είδους περιέχουν πρωτεΐνη σόγιας. Η σόγια είναι πλούσια σε ισοφλαβόνες, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, επομένως βοηθούν στην αποτροπή και αποτελεσματική αντιμετώπιση της φλεγμονής.

 

Κόκκινη Πιπεριά

Η κόκκινη πιπεριά περιέχει μεγαλύτερα επίπεδα βιταμίνης C από κάθε άλλο φρούτο και  λαχανικό. Κατά συνέπεια βοηθά ιδιαιτέρως στην ανάπλαση των συνδετικών ιστών και των χόνδρων.

 

Σπόροι Κολοκύθας (Πασατέμπος)

Οι σπόροι κολοκύθας είναι άφθονοι σε μαγνήσιο, με αποτέλεσμα να καταπολεμούν την γήρανση των κυττάρων και παράλληλα παράγουν κολλαγόνο στους τένοντες και τους συνδέσμους.

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, πως οι πιο πάνω τροφές και γενικότερα η εξατομικευμένη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν και στην αποκατάσταση από τραυματισμούς. Βέβαια, επειδή η πρόνοια είναι πάντα καλύτερη, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτές τις θρεπτικές τροφές προς όφελος σας.

*Superfoods: Τρόφιμα των οποίων οι παροχές στον οργανισμό σε θρεπτικά συστατικά είναι ανώτερες από των περισσότερων τροφίμων που λαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας