Λόγο της πανδημίας του κορονοιού αρκετοί πλέον δρομείς έχουν υιοθετήσει την πρακτική του “σόλο” τρεξίματος. Ενώ για ορισμένους δρομείς αυτή η πρακτική θεωρείται φυσιολογική για το μεγαλύτερο μέρος των δρομέων, τους λεγόμενους κοινωνικούς δρομείς, δεν είναι και το ιδανικότερο!

Λόγω των περιορισμών για την δημόσια υγεία πολλοί δρομείς αναγκάζονται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα μόνοι τους. Αν και αυτό έχει κάποια μειονεκτήματα θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς που μπορούμε ακόμη να απολαμβάνουμε την άσκηση της επιλογής μας (σε αντίθεση με τα ομαδικά αθλήματα) και αποδεικνύεται ότι υπάρχουν αρκετά οφέλη στα μοναχικά χιλιόμετρα!

  1. Γίνεσαι ψυχικά σκληρός δρομέας

Οι σύντροφοι στο τρέξιμο είναι καταπληκτικοί. Σε ωθούν στις δύσκολες μέρες και τι καλύτερο να ολοκληρώνεις ένα υπέροχο τρέξιμο με φίλους. Ωστόσο, υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στην ολοκλήρωση μιας καλής προπόνησης όταν κανείς δεν σε παρακολουθεί. Η σκληρή και πειθαρχημένη δουλειά όταν κανείς δεν παρακολουθεί είναι το κλειδί για την επιτυχία.

Για έναν δρομέα στίβου, θα υπάρξουν στιγμές που θα πάρει το προβάδισμα και είναι δική του δουλειά να δώσει ρυθμό. Για έναν δρομέα όμως που συμμετέχει σε αγώνες δρόμου, όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα και είναι εκεί έξω μόνος του θα δώσει το κάτι παραπάνω ή θα παραμείνει στον σταθερό ρυθμό που τρέχει (comfort zone);

Το να κάνεις κάποιες προπονήσεις ατομικά θα αποδώσει κάπου κοντά στο 30ο χιλιόμετρο όταν τα πράγματα θα αρχίσουν να δυσκολεύουν, «ο περίφημος τοίχος». Τότε θα είστε έτοιμοι να αντλήσετε αυτή τη ψυχική δύναμη που κτίσατε μόνοι σας.

  1. Μπορείτε να επιλύσετε προσωπικά προβλήματα

Έχετε νιώσει ποτέ εντελώς στρεσαρισμένοι και ανυπομονείτε να πάτε για ένα τρέξιμο ούτως ώστε να αισθανθείτε καλύτερα; Η άσκηση είναι εξαιρετική για τον εγκέφαλο και λίγοι άνθρωποι το εκτιμούν περισσότερο από τους δρομείς.

Εάν η ζωή γίνεται δύσκολη, λίγα λεπτά ατομικού τρεξίματος πιθανότατα να σας αποσυμφορήσει από το στρες και να σας αφήσει με θετικά συναισθήματα.

  1. Ενθαρρύνει τη δημιουργική σκέψη

Είστε στη μέση μιας εργασίας ή έχετε κολλήσει γράφοντας μια έκθεση για τη δουλειά ή δεν είστε σίγουροι πώς να αντιμετωπίσετε ένα ζήτημα που σας ταλανίζει τις τελευταίες μέρες; Πηγαίνετε για τρέξιμο. Υπάρχει κάτι στον καθαρό αέρα, σε συνδυασμό με την κίνηση του σώματός σας, που θα σας βοηθήσει να βρείτε δημιουργικές λύσεις ή ιδέες.

  1. Δεν λειτουργείτε με το πρόγραμμα κάποιου άλλου

Αυτονομία. Μια λέξη πολύ σημαντική στις μέρες μας αφού οι ζωές μας είναι τόσο αλληλένδετες. Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη συνάντηση μιας ομάδας για προπόνηση, αλλά η αποδοτικότητα χρόνου δεν είναι ένα από αυτά. Αν έχετε έστω και λίγο χρόνο, ένα ατομικό τρέξιμο μπορεί να γίνει άμεσα ενώ για ένα ομαδικό τρέξιμο θα πρέπει να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο. Πέραν της οποιαδήποτε διαδρομής θα πρέπει να πάτε με το αυτοκίνητο, να περιμένετε να έρθει όλη η παρέα, να ακολουθήσετε συγκεκριμένους ρυθμούς και όλα τα συναφή. Ο χρόνος για τρέξιμο μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί αλλά όταν θα τρέξεις μόνος, σηκώνεσαι από τον καναπέ σου και μπορείς να πάεις για τρέξιμο στη γειτονιά σου.

Ξεκαθαρίζουμε ότι το να τρέχεις μόνος δεν είναι το ιδανικό! Υπάρχουν όμως τα θετικά στο “ατομικό” τρέξιμο και κάποιες μέρες είναι το απολύτος αυτονόητο.

Εάν όντως επιλέξετε να τρέξετε με άλλους.. κρατάτε αποστάσεις!