Ο Στέλιος Τσιάρτας, γεννημένος στη Λευκωσία στις 14 Αυγούστου το 1990, είναι αθλητής του ΓΣΠ και του Σωματείου ΑΠΟΕΛ Δρομείς. Ως αθλητής, σημμετέχει στα αθλήματα ημιαντοχής και πιο συγκεκριμένα στα 600μ (ρεκόρ: 1:28), στα 800μ (ρεκόρ: 2:05), και στα 5 χιλιόμετρα (ρεκόρ: 17:45). Εκτός του αθλήματος, ο Στέλιος τελείωσε το Πάντειον της Αθήνας στο τμήμα Μέσων, Επικοινωνίας και Πολιτισμού και διετέλεσε και μέλος τις 33ης μοίρας Καταδρομών κατά τη στρατιωτική του θητεία. Δηλώνει ως μανιακός ποδοσφαιρόφιλος που τον κέρδισε το τρέξιμο και δουλεύει ως δημοσιογράφος.


Πότε και πώς ξεκίνησες το τρέξιμο;

Ξεκίνησα από “σπόντα” το 2011 όταν έτρεξα με νούμερο κάποιου άλλου στα 10 κμ της Κλασσικής στην Αθήνα. Μέχρι το 2014 έτρεχα εντελώς ερασιτεχνικά κάνοντας μέχρι και δύο Μαραθωνίους (Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Από το 14 προπονούμε με τον ΓΣΠ ανεβάζοντας το επίπεδο μου.

Σε ποιές αποστάσεις τρέχεις; Ποιά είναι η αγαπημένη σου απόσταση;

Τρέχω κυρίως μεσαιες αποστασεις από 800 μεχρι 5000κμ. Η αγαπημένη μου είναι τα 800μ.

Ποιός είναι ο επόμενος σου αγώνας; Τί σημαίνει για σένα να τρέχεις για την Κύπρο ή/και το ΑΠΟΕΛ;

Επόμενος αγώνας είναι οι Παγκύπριοι αγώνες με στόχο το να κάνω ατομικό στα 800μ. Είναι σημαντικό να τρέχεις ειδικότερα στο εξωτερικο και σε μεγάλους αγώνες, εκπροσωπόντας την χώρα σου αλλά και την ομάδα. Σίγουρα νίωθεις περήφανος αλλά ταυτόχρονα νιώθεις και την πίεση να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις πρώτα τις προσωπικές αλλά και της ομαδας που σε υποστηρίζει ολόχρονα.

Πως νοιώθεις πριν από ένα σημαντικό αγώνα και ποιες είναι οι συνήθειες σου (διαδικασία προετοιμασίας) την παραμονή του αγώνα;

Νομίζω έχω ξεπεράσει την κατάσταση του άγχους πριν από τους αγώνες μου. Ξέρω όμως από την προθέρμανση μου πότε είμαι καλα για να κανω ένα καλό αγώνα και πότε όχι. Έχω φυσικά κάποια γούρια που που δίνουν ψυχολογία, όπως αγαπημένη φανέλα και περικάρπια.Ποιά είναι η αγαπημένη σου διαδρομή και ποιος ο αγαπημένος σου τύπος προπόνησης;

Όλες μου οι προπονήσεις γίνονται ως επι το πλείστον στο ΓΣΠ, καθώς θέλω να εκμεταλεύομαι την επιφάνεια του γρασιδιού. Αγαπημένο είδος προπόνησης είναι σίγουρα οι γρήγορες διαληματικές στο ταρτάν.

Ποιοί είναι οι στόχοι σου για τη φετινή χρονιά;

Πρώτος στόχος της χρονιας ήταν να βρεθώ στο διεθνές μίτινκ στίβου του Ορντγκεμ κατι το οποίο κατάφερα κάνοντας ένα καλό αγώνα. Επόμενος στόχος είναι να πετύχω ατομικό ρεκορ στα 800μ στους Παγκύπριους αγώνες.

Τι θα συμβούλευες τους νέους δρομείς;

Θα τους συμβούλευα πρώτα να διασκεδάζουν αυτό που κάνουν. Να μην απογοητεύονται από τα αρχικά τους αποτελέσματα και αν θέλουν να βελτιώνουν τους χρόνους τους να ξέρουν πως χρειάζονται μεγάλες θυσίες και κόποι.

Ποια είναι η άποψη σου για το δρομικό κίνημα στην Κύπρο και για την ιστοσελίδα RunningInCyprus;

Τα τελευταια χρόνια το δρομικό κίνημα στην Κύπρο έχει πολλαπλασιαστει. Μπορώ να πω πως οι σκληροπυρηνικοί του αθλήματος είναι εξαιρετικά παιδιά. Η ιστοσελίδα κανεί μια εξαιρετική δουλεία και είναι ένα πολυ καλό εργαλείο πληροφόρησης για ολους τους δρομείς.