Η Στέλλα Χριστοφόρου γεννήθηκε στη Λεμεσό αλλά μεγάλωσε στη Λευκωσία. Στα 15 της μετακόμισε στη Λεμεσό με την οικογένεια της. Όταν έκλεισε 18 έφυγε για Αμερική για σπουδές στο University of Georgia όπου και πήρε το δίπλωμα της στο Human Development and Family Science. Ακολούθως μετακόμισε στην Ατλάντα ξεκινώντας το δίπλωμα της στο Sports Management with Minor in Gerontology. Εκεί δούλευε παράλληλα στο πανεπιστήμιο ως Academic Advisor and Counselor of Student Athletes. Η 25χρονη πλέον Στέλλα εργάζετε στην Αμερικάνικη κυβέρνηση, στην στρατιωτική βάση Fort Lee στη Virginia.


Πότε και πώς ξεκίνησες το τρέξιμο;

Ξεκίνησα να τρέχω από τις ακαδημίες στίβου του Γ.Σ.Π. στη Λευκωσία όταν ήμουν 11 χρονών. Όταν πήγα γυμνάσιο ξεκίνησα να γυμνάζομαι με το group του προπονητή Σπύρου Σπύρου. Όταν μετακόμισα Λεμεσό το 2008, συνέχισα να προπονούμαι με πρόγραμμα του κύριου Σπύρου και με επέβλεπε ο προπονητής Γιάννος Ζησιμίδης.

Πώς κατέληξες Αμερική;

Το καλοκαίρι του 2009 είχα προκριθεί στο παγκόσμιο και Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της ηλικιακής κατηγοριας μου. Εκεί με είχαν δει προπονητές από διάφορα Αμερικάνικα πανεπιστήμια και λίγους μήνες αργότερα ήρθαν σε επαφή μαζί μου όπου μου πρόσφεραν υποτροφίες για να τρέξω με τις ομάδες τους και να σπουδάσω ότι πτυχίο ήθελα. Μετά από την αποφοιτήση του μεταπτυχιακού μου πτυχίου είχα διαφορες προσφορές για δουλειά και επέλεξα να μετακομίσω στην πολιτεία της Georgia όπου δούλευα σε πανεπιστήμιο σαν Academic Advisor και προπονούσα τις ομάδες ανώμαλου δρόμου και στίβο. Από τον Μάρτη του 2017 έχω μετακομίσει στην Virginia με τον αρραβωνιαστικό μου, Alec.

Σε ποιές αποστάσεις τρέχεις; Ποιά είναι η αγαπημένη σου απόσταση;

Έχω τρέξει ανταγωνιστικά στις αποστάσεις από 400m μέχρι 5km σε στίβο, και 10km και μισό μαραθώνιο σε δρόμο. Στα εφηβικά μου χρονια η αγαπημένη μου απόσταση ήταν τα 800m, αλλα τώρα που ανακάλυψα τις μεγάλες απόστασης δρόμου, νομίζω πως τα προτιμώ!!Ποιός είναι ο επόμενος σου σημαντικός αγώνας; Ποιοί είναι οι στόχοι σου για αυτόν;

Αυτό το διάστημα προπονούμαι για τον πρώτο μου μαραθώνιο που θα είναι ο μαραθώνιος τις Νέας Υόρκης στις 5 του Νιόβρη! Κατά την διάρκεια τις προετοιμασίας μου, θα αγωνιστώ σε 2 ημι-μαραθωνίους σαν μέρος τις προετοιμασίας – στις 5 του Αυγούστου και 3 του Σεπτέβρη. Στόχος μου για Virginia Beach Half Marathon στις 3 του Σεπτέμβρη θα είναι η βελτίωση του ατομικού μου ρεκόρ στην απόσταση, 1:22 ή καλύτερο. Είμαι απίστευτα ενθουσιασμένη για τον πρώτο μου μαραθώνιο! Για το Μαραθώνιο ο στόχος είναι 2:57!! Παράλληλα ετοιμαζόμαστε για τον γάμο μας με τον Αlec που θα είναι τον ερχόμενο Δεκέμβρη!

Πως νοιώθεις πριν από ένα σημαντικό αγώνα και ποιες είναι οι συνήθειες σου (διαδικασία προετοιμασίας) την παραμονή του αγώνα;

Πιστεύω ότι η επιτυχία και η επίτευξη των στόχων ενός αθλητή στον αγώνα γίνετε στην προπόνηση. Η σωστή προετοιμασία και η προπόνηση είναι το κλειδί για μένα. Και αυτό το έχω στο μυαλό μου κάθε μέρα όταν τρέχω. Θέλω να απολαμβάνω τους αγώνες μου και για αυτό είναι σημαντικό για μένα να είμαι κατάλληλα προετοιμασμένη.

Συνδυάζεις το τρέξιμο με άλλο άθλημα; Αν ναι, γιατί; Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα;

Μου αρέσει να συνδυάζω και άλλα αθλήματα με το τρέξιμο. Στην Virginia δεν έχω group για να τρέχω μαζί τους και πολλές φορες είναι πολύ μοναχικό να τρέχω 60-90 λεπτά κάθε μέρα μονη μου. Μου αρέσει η ποδηλασία, το κολύμπι, και τον τελευταίο καιρό κάνω crossfit για προπονήσεις ενδυνάμωσης . Μου αρέσει να αθλούμαι με άλλα άτομα και με groups. Η προετοιμασία του Μαραθωνίου θέλει πολλά χιλιόμετρα και με το που θα μπει ο Αύγουστος θα τρέχω 120- 140km την εβδομάδα. Θα έλεγα ότι για μένα, ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του να συνδυάζω το τρέξιμο με αλλα αθλήματα είναι το να γνωρίζεις άλλα άτομα και να κάνω καινούργιες φιλιες.

Τι θα συμβούλευες τους νέους δρομείς;

Keep it fun. Να το απολαμβάνουν, και να μην έχουν την υγεία και το άθλημα σαν δεδομένο. Έχω περάσει από αρκετούς τραυματισμούς και έμαθα να μην θεωρώ την υγεία δεδομένη, και έχω μάθει να εκτιμώ το άθλημα πολύ περισσότερο. Θα συμβούλευα να απολαμβάνουν την κάθε στιγμή, τον κάθε αγώνα, και την κάθε προπόνηση.

Ποια είναι η άποψη σου για το δρομικό κίνημα στην Κύπρο και για την ιστοσελίδα RunningInCyprus;

Τα τελευταία χρονια βλέπω ότι το δρομικό κίνημα έχει αυξηθεί και αυτό με κάνει παρα πολύ χαρούμενη. Όλο και αυξάνεται ο κόσμος που συμμετέχει σε άγονες road racing, trail running, και σε στίβο και αυτό είναι πολύ θετικό! Ο αθλητισμός είναι υγεία. Θέλω να ευχαριστήσω την ιστοσελίδα σας που προωθά το άθλημα και που βελτιώνει το κυπριακό τρέξιμο!