Το yoga μπορεί να βελτιώσει τη δύναμη, την ισορροπία και τη στάση του σώματος σας για να σας κάνει καλύτερο δρομέα.

Στον κόσμο του τρεξίματος, φαίνεται ότι υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων: εκείνοι που λατρεύουν το yoga και εκείνοι που το μισούν. Το τρέξιμο και το yoga δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικά – το ένα είναι υψηλής έντασης και υψηλής πρόσκρουσης, ενώ το άλλο είναι πιο αργό και πιο ήπιο (αν και εξακολουθεί να είναι καλή προπόνηση). Και οι δύο μορφές άσκησης προσφέρουν πολλά οφέλη, και η αντίθετη φύση των δύο είναι και ο λόγος για τον οποίο οι δρομείς μπορούν να πάρουν πολλά θετικά από το yoga.

Εάν δεν είστε πεπεισμένοι, ρίξτε μια ματιά σε αυτούς τους λόγους για τους οποίους πρέπει να προσθέσετε μια πρακτική γιόγκα στο πρόγραμμα προπόνησής σας.

Το γιόγκα είναι μια εξαιρετική μορφή ενεργού ανάρρωσης (active recovery)

Εάν αισθάνεστε ταλαιπωρημένοι από την προπόνηση, είναι καλή ιδέα να απέχετε μία ή δύο ημέρες από τους κραδασμούς του δρόμου για να επιτρέψετε στο σώμα σας να αποκατασταθεί. Παρά να γίνετε οι καλύτεροι φίλοι με τον καναπέ, το γιόγκα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε χαμηλών τόνων άσκηση στην ημέρα σας για να σας βοηθήσει να απελευθερώσετε την ένταση από το σώμα σας, να τεντώσετε τους σφιχτούς μύες και να φέρετε το σώμα σας σε μια πιο χαλαρή κατάσταση. Αυτό μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να ανακάμψετε καλύτερα από το να μην κάνετε τίποτα τίποτα και θα επιστρέψετε στο τρέξιμο ανανεωμένοι και πιο έτοιμοι για νέες προπονήσεις.

Σας βοηθά να συντονιστείτε με το σώμα σας

Το γιόγκα δίνει έμφαση στην αίσθηση του σώματός σας. Η μεθοδική άσκηση θα σας διδάξει να είστε πιο συντονισμένοι με το σώμα σας, όχι μόνο όταν κάνετε γιόγκα, αλλά και όταν είστε έξω για τρέξιμο. Αυτό μπορεί να σας επιτρέψει να εντοπίσετε σημάδια τραυματισμού, να αισθανθείτε την οποιαδήποτε υπερβολική προπόνηση και εξουθένωση νωρίτερα από ό, τι θα κάνατε διαφορετικά, διότι είστε σε καλύτερη θέση να αντιληφθείτε τα σήματα που σας στέλνει το σώμα σας ότι κάτι είναι εκτός λειτουργίας.

Θα βελτιώσει το μυαλό σας

Το γιόγκα είναι ιδανικό για το μυαλό σας και μπορεί να σας διδάξει πώς να εστιάζετε και να συντονίζετε τις σκέψεις σας παραμένοντας ήρεμοι κάτω από το άγχος. Όσοι από εσάς λαμβάνουν μέρος σε αγώνες δρόμου, θα εκτιμήσετε πολύ την ικανότητα να ελέγχετε το μυαλό σας πριν και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα αφού μπορεί να σας βοηθήσει να αποδώσετε ακόμη καλύτερα, ακόμα και όταν η πίεση είναι σε υψηλά επίπεδα.

Μειώνει το άγχος

Όπως είπαμε, το τρέξιμο είναι υψηλής πρόσκρουσης και υψηλής έντασης και ενώ προσφέρει τόσα πολλά οφέλη για το σώμα σας, μπορεί επίσης να είναι πολύ σκληρό στο σώμα σας. Αρκετοί δρομείς έχουν αυξημένα χρόνια επίπεδα κορτιζόλης (την ορμόνη του στρες), και σύμφωνα με το Harvard Health, η ενσωμάτωση λίγων λεπτών γιόγκα στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας μπορεί να βοηθήσει να επιβραδύνει το σώμα σας και να μειώσει αυτό το άγχος. Αυτό θα σας βοηθήσει με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της διάθεσής σας, της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού σας συστήματος και του ύπνου σας.

Το γιόγκα ενισχύει το σώμα σας

Όταν τρέχετε, οι μεγάλοι μύες σας, όπως οι τετρακέφαλοι σας τείνουν να αναλαμβάνουν τις κινήσεις. Το γιόγκα όχι μόνο μπορεί να ενισχύσει αυτούς τους μύες, αλλά μπορεί επίσης να κάνει τους μικρότερους, αχρησιμοποίητους μυς, τους τένοντες και τους συνδέσμους σας πιο δυνατούς, κάτι που τελικά θα μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμών.

Βελτιώνει την ευελιξία

Το τακτικό γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στο να τεντώσει τους σφιχτούς μύες και να χαλαρώσει τις περιοχές του σώματος που συγκρατούν την ένταση. Για όσους από εσάς ανησυχείτε για υπερβολικό τέντωμα, εάν το τρέξιμο που κάνετε σε μια εβδομάδα υπερβαίνει σε διάρκεια το γιόγκα τότε είναι απίθανο να γίνετε υπερβολικά ευέλικτοι.

Το γιόγκα σας διδάσκει πώς να αναπνέετε

Μαθαίνοντας να ελέγχετε την αναπνοή σας ενώ τρέχετε θα σας βοηθήσει να παραμείνετε χαλαροί στη μέση μιας σκληρής προπόνησης ή αγώνα. Δεδομένου ότι το γιόγκα επικεντρώνεται τόσο πολύ στην αντιστοίχιση της αναπνοής σας με τις κινήσεις σας, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μάθετε τον έλεγχο της αναπνοής, ένα μάθημα που μπορείτε να πάρετε μαζί σας στο τρέξιμο.

Καλύτερη στάση και ισορροπία

Το γιόγκα εστιάζει στη σωστή ευθυγράμμιση του σώματος και σας διδάσκει να στέκεστε ψηλότερα και πιο δυνατά χωρίς ένταση. Πολλές κοινές στάσεις του γιόγκα γίνονται σε μία μεριά του σώματος (εναλλάξ), αναγκάζοντάς σας να ισορροπήσετε με ένα πόδι. Όταν τρέχετε, περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας σε ένα πόδι και η διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για αποτελεσματική κίνηση. Το γιόγκα μπορεί να ενισχύσει και τις δύο αυτές δεξιότητες και να βελτιώσει τη φόρμα σας.

 

Το γιόγκα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους δρομείς να βελτιώσουν το σώμα τους. Αυτό, όχι μόνο μπορεί να σας κάνει πιο γρήγορο δρομέα, αλλά και πιο υγιή. Εάν είστε νέοι στο γιόγκα, θυμηθείτε να ξεκινήσετε αργά και να μην επιβάλλετε κινήσεις που δεν αισθάνεστε άνετα. Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι να αναζητήσετε ρουτίνες γιόγκα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για δρομείς, καθώς θα αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις που έχει το σώμα σας και θα σας βοηθήσουν να τεντώσετε και να ενισχύσετε τις πιο σημαντικές περιοχές ούτως ώστε να σας κρατήσει δυνατούς.