Κάποιοι άνθρωποι φτάνουν στην αθλητική επιτυχία βασιζόμενοι στο ταλέντο τους. Γεννιούνται ευκίνητοι, εύκαμπτοι, δυνατοί, γρήγοροι. Είναι εκείνοι που κερδίζουν όλους τους αγώνες στο δημοτικό σχολείο, που κάνουν την διαφορά στα ομαδικά αθλήματα, που ξεχωρίζουν στα σπριντ και στα εμπόδια.

Άλλοι βρίσκουν την επιτυχία αργότερα, αφού έχουν ανακαλύψει ότι ορισμένα αθλήματα επιβραβεύουν την επιμονή αντί το ταλέντο και ότι η επιμονή μπορεί να είναι η μόνη πορεία προς το βάθρο. Αυτοί είναι οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων.

Tokyo Olympics

Στο 37ο χιλιόμετρο στον γυναικείο Ολυμπιακό Μαραθώνιο ήταν ανάμεσα σε τέσσερις δρομείς. Στο προβάδισμα ήταν η Κενυάτισσα, Μπριτζίντ Κοσγκέι, κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ στον μαραθώνιο (2:14:04), η επίσης Κενυάτισσα, Peres Jepchirchir, με παγκόσμιο ρεκόρ στον ημιμαραθώνιο των γυναικών, η Ισραηλινή Lornah Salpeter, γεννημένη στην Κένυα, με προσωπικό ρεκόρ στον Μαραθώνιο το 2:17:45 και η Μόλι Σέιντελ (από ΗΠΑ), με τον καλύτερο της χρόνο το 2:25:13, να τρέχει στον μόλις τρίτο μαραθώνιο της ζωής της.

Καθώς οι τρεις πρώτες Αφρικανές άρχισαν να απομακρύνονται από την Αμερικάνα, υπήρξε ένας συλλογικός αναστεναγμός στις Ηνωμένες Πολιτείες και ξεκίνησαν τα μουρμουριτά του στυλ “Χάσαμε τα μετάλλια. Ελπίζω ότι η Μόλι να αντέξει τουλάχιστον για την 4η θέση”. Από την πλευρά της, η Μόλι Σέιντελ, αν και έμεινε λίγο πίσω, δεν έδειξε κανένα σημάδι εγκατάλειψης. Είχε φτάσει ως εδώ με τόλμη και επίμονη – ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί.

Και τότε κάτι συνέβη: η Lornah Salpeter καθώς έτρεχε σταμάτησε απότομα και ξεκίνησε το περπάτημα. Σαν σίφουνας πλέον και με αναπτερωμένο το ηθικό της, η Μόλι Σάιντελ πέρασε στην τρίτη θέση.

Δεν χρειαζόταν να επιταχύνει ή να κάνει ένα υπεράνθρωπο μπάσιμο στο 40ο χιλιόμετρο. Χρειάστηκε μόνο να επιμείνει. Να πιστέψει στον εαυτό της και να παραμείνει. Τώρα απλώς έπρεπε να το τελειώσει, να τρέξει την υπόλοιπη διαδρομή συνετά για να διεκδικήσει τη θέση της σε ένα άλλο απίθανο βάθρο. Και το έκανε.

Γίνετε σαν τη Μόλυ: Συνεχίστε να πιέζετε και να επιμείνετε. Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί.

 

Διαβάστε επίσης: Η πρώτη γυναίκα που έτρεξε Μαραθώνιο