Αμφιβολίες πριν τον αγώνα;

Αμφιβολίες πριν τον αγώνα;

Του Γιώργου Λουκαΐδη

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή πάμπολλοι Κύπριοι δρομέις ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στον ένα και μοναδικό ‘Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας,’ εκεί όπου χιλιάδες δρομείς θα τρέξουν την ‘Κλασσική Διαδρομή’ των 42.195 μέτρων από το σημείο του τύμβου των Μαραθωνομάχων στην πόλη του Μαραθώνα (από όπου έχει λάβει το όνομα του το μαζικότερο και ίσως δημοφιλέστερο από άποψης συμμετοχής αγώνισμα στον κόσμο) για να τερματίσει στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, το μέρος όπου έχουν διεξαχθεί οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες μετά την αναβίωση τους το 1896.


Ως προπονητής και υπεύθυνος για την προπονητική προετοιμασία ορισμένων από τους αθλούμενους που θα λάβουν μέρος στον Μαραθώνιο της Αθήνας, αυτές τις μέρες (όπως και τα προηγούμενα χρόνια) μέσα από τις συνομιλίες μου με τους δρομείς, πρωτίστως θέλω να εισπράττω και να αφουγκράζομαι τις ανησυχίες που έχουν στο μυαλό τους. Οι αμφιβολίες στο μυαλό των δρομέων αλλά και των αθλητών γενικότερα, τόσο των ελίτ όσο και των ερασιτεχνών είναι κάτι πολύ φυσιολογικό. Σκέψεις όπως ‘είμαι έτοιμος;’, ‘μήπως έπρεπε να κάνω ακόμα ένα μεγάλο τρέξιμο;’, ‘αν πάει κάτι στραβά τη μέρα του αγώνα ;’, ‘μήπως δεν είμαι εγώ για αυτά;…Νομίζω πιάσατε το νόημα!


Πιστέψτε με ότι σκέψεις σαν αυτές περνούν κατά καιρούς από το μυαλό των περισσοτέρων αθλητών και σίγουρα έχουν περάσει από το μυαλό των περισσοτέρων δρομέων που θα είναι στην εκκίνηση του αγώνα την Κυριακή, στον Μαραθώνα. Και εγώ ως δρομέας στο παρελθόν βίωσα παρόμοια ‘παιχνίδια’ του μυαλού τα οποία με έκαναν να αμφιβάλλω για τον βαθμό ετοιμότητας μου ακόμα και μετά από πολύ επιτυχημένες προετοιμασίες και ακόμα μετά από χρόνια εμπειρίας στους αγωνιστικούς στίβους… λίγο η αναμονή, λίγο η σοβαρότητα του επερχόμενου αγώνα, λίγο οι απαιτήσεις των προπονητών, συναθλητών, φίλων ή και μέλη της οικογένειας…


Αυτό που θέλω να σας μεταφέρω είναι το χιλιοειπωμένο … πως καμιά σκέψη δεν μπορεί να σε βλάψει … αν δεν την αφήσεις! Μην νιώθετε ότι είστε μόνοι σας μέσα στις ανησυχίες σας … σκεφτείτε πως το ίδιο νιώθουν και οι περισσότεροι δρομείς δίπλα σας και αυτό είναι εντελώς ανθρώπινο, εντελώς φυσιολογικό! Κάθε μία και κάθε ένας από εσάς που θα πατήσετε το πόδι σας στην εκκίνηση του Μαραθωνίου είστε ξεχωριστοί άνθρωποι … δεν είσαστε ο μέσος άνθρωπος στην κοινωνία μας. Ο / Η μαραθωνοδρόμος δεν είναι ο μέσος άνθρωπος!

Ο μέσος άνθρωπος δεν τρέχει μεγάλο τρέξιμο τα Σάββατα στις 5 το πρωί μέσα στο κατακαλόκαιρο και την υγρασία 33 χλμ! Ο μέσος άνθρωπος δεν τρέχει 18 τετρακοσάρια τις Δευτέρες ανάμεσα στο κενό που έχει μεταφέροντας τα παιδιά του στα ιδιαίτερα! Ο μέσος άνθρωπος δεν τρέχει στο κρύο το συνεχόμενο χαλαρό και ανοίγματα παρόλο που είναι κρυολογημένος / -η! Ο μέσος άνθρωπος δεν είναι το άτομο που δεν χάνει προπόνηση παρά τα όποια καθημερινά προβλήματα τους ανησυχούν και τους ταλαιπωρούν, οικογενειακά, επαγγελματικά, θέματα υγείας! Παιδιά.. σας το λέω ξεκάθαρα…υποκλίνομαι στο μεγαλείο σας ως ερασιτέχνες δρομείς που βρίσκετε απύθμενα αποθέματα προπονητικής πειθαρχίας, αφοσίωσης,  συνέπειας, στόχο-προσήλωσης, συγκέντρωσης, ανοχής του πόνου και κάθε μέρα ήσασταν παρόντες σωματικά και ψυχικά στην πορεία αυτή, η οποία την ερχόμενη Κυριακή θα ολοκληρωθεί μέσα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας και εσείς θα λάβετε τον τιμητικό τίτλο του μαραθωνοδρόμου!

Ο Μαραθώνιος αγώνας είναι μόνο η εκτέλεση της διαδικασίας … η πορεία προς την Αθήνα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα αυτής της προσπάθειας σας! Μπράβος σας … μπράβο σας που αποτελείτε φάρο ελπίδας μέσα σε δύσκολους καιρούς και καταστάσεις και σας ευχαριστώ… ήδη με έχετε κατασυγκινήσει και με έχετε κάνει περήφανο που μπόρεσα να είμαι δίπλα σας. Πολλοί θέλουν να φτάσουν εκεί που εσείς είστε σήμερα … πριν τον μεγάλο αγώνα!

Ο στόχος είναι κοντά και πλέον τίποτα δεν θα πρέπει να σας αποπροσανατολίσει από αυτόν, διότι όπως είπε κάποτε ο Χένρυ Φορντ: ‘εμπόδια είναι αυτά τα απαίσια πράγματα που βλέπεις όταν φύγεις το βλέμμα σου από τους στόχους σου.’


Η Ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα που φανερώνουν πόσο μεγάλες δυνατότητες έχει ο άνθρωπος και πόσα μεγάλα επιτεύγματα έχουν γίνει πραγματικότητα ενάντια στις πιθανότητες … όπως και στον αθλητισμό! Δέστε το πιο κάτω φιλμάκι ως ένα μικρό δείγμα του μεγαλείου της ανθρώπινης ψυχής … υπάρχουν τελικά εμπόδια στον δρόμο μας;

Αξίζετε να είστε εκεί, καλές επιτυχίες και ζήστε την εμπειρία!
Γιώργος Λουκαΐδης

share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *