Όσοι λατρεύουν το τρέξιμο σίγουρα νιώθουν ότι γεννήθηκαν για να τρέχουν. Όμως κατά πόσο αυτό ισχύει σε πραγματικό επίπεδο; Είναι το σώμα μας σε θέση να αντέξει το τρέξιμο ή με αυτό τον τρόπο επιβαρύνουμε το σώμα μας;

Σύμφωνα με έρευνες παλαιοντολόγων, ανθρωπολόγων και βιολόγων από ότι φαίνεται αφενός το σώμα μας είναι σε θέση να υποστηρίξει το τρέξιμο, αφετέρου οι άνθρωποι έχουν – κυριολεκτικά – γεννηθεί για να τρέχουν. Συγκεκριμένα, το σώμα του σύγχρονου ανθρώπου έχει εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορεί όχι απλώς να τρέχει, αλλά να τρέχει μεγάλες αποστάσεις. Σύμφωνα με τον Δρ. Ντάνιελ Λίμπρερμαντ*, το σώμα των ανθρώπων είναι δομημένο να έχει αντοχή, όχι να τρέχει με μεγάλη ταχύτητα. Παράλληλα, επιβεβαιώνει ότι τα ανατομικά μας χαρακτηριστικά – από το κεφάλι μέχρι και τα πόδια – επιβεβαιώνουν πως έχουμε γεννηθεί για να τρέχουμε.

Κάτι τέτοιο επιβεβαίωσε και ο βιολόγος Δρ. Ντέννις Μπράμπλ**, ο οποίος επισήμανε ότι βάσει μελετών ο άνθρωπος ξεκίνησε να τρέχει εδώ και 2 εκατομμύρια χρόνια. Επίσης καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η κατάλληλη ισορροπία ανθρώπινου σώματος και τρεξίματος, είναι να συνδυάζονται “λογικά επίπεδα ταχύτητας μαζί με εξαιρετικά επίπεδα αντοχής”.

Εν ολίγοις, ο άνθρωπος εξελίχθηκε για να τρέχει για λόγους επιβίωσης προκειμένου να προστατευθεί από τα άγρια ζώα˙ μέχρι και πριν την ανακάλυψη του αυτοκινήτου – γύρω στο 1900 – οι άνθρωποι συνήθιζαν να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια. Αυτό μας κάνει να αναρωτιόμαστε, μήπως ο σύγχρονος τρόπος ζωής θα μεταλλάξει τα γονίδια που κληρονομήσαμε από τους πρόγονους μας; Πώς θα εξελιχθεί άραγε το σώμα του ανθρώπου μελλοντικά;     

Έστω και αν γεννηθήκαμε να τρέχουμε, μην ξεχνάτε ότι είναι σημαντικό να προσέχουμε το σώμα μας με σωστή προπόνηση, διατροφή και την ξεκούραση που μας αναλογεί!

Για περισσότερα μπορείτε να παρακολουθείσετε το Ted Talk του Christopher Mcdougal “Are we born to run?”:

* Αvid runner and professor of human evolutionary biology at Harvard  

** Biologist professor at the University of Utah